
مدیریت برنامه غذایی و خوراک دادن به اسب ممکن است مقداری سخت و گیج کننده باشد چون تعداد زیادی از منابع غذایی برای آن ها موجود و در عین حال عادت های غذایی هر اسب با دیگری متفاوت است .
مقدار و نوع خوراک مورد نظر بستگی دارد به نوع اسب ، سن ، وزن ، سلامت ، حجم کاری ، آب و هوا و خوراک هایی که در دسترس است.
در این مطلب سعی شده که کلیاتی از تغذیه اسب برای شما فراهم گردد , با ما همراه باشید.
بخش ۱ : درک نیاز های طبیعی تغذیه ی اسب

همیشه آب تازه و تمیز در دسترس اسبتان قرار دهید . اسب ها روزانه در حدود ۱۵-۵ گالن ( حدودا ۵۵- ۱۸ لیتر ) آب , بسته به فعالیت بدنی نیاز دارند .
در صورت امکان از آبخوری های اتوماتیک استفاده کنید تا اسب ۲۴ ساعته , به آب تمیز و تازه دسترسی داشته باشد .
در غیر این صورت حتما روزانه ۳ – ۲ بار آب تازه در اختیار اسب قرار دهید . [ ۱ ]
- اگر از سطل برای آب دادن به اسب استفاده میکنید روزانه حتما حداقل دو بار سطل را تمیز کرده و شستشو دهید . [ ۲ ]

همیشه کربوهیدرات های ساختاری را در اختیار اسب قرار دهید . از مهمترین آن ها میتوان به خوراک اصلی اسب یعنی یونجه و کاه اشاره نمود . [ ۳ ]
در واقع اسب ها باید روزانه حداقل ۶ کیلو یا ۱-۲ درصد از وزن خود را , یونجه مصرف کنند در نتیجه همیشه از در دسترس بودن یونجه برای اسب اطمینان حاصل کنید . [ ۴ ]
- همیشه توجه داشته باشید که یونجه ای که به اسب میدهید , کپک و قارج نداشته باشد و همین طور عاری از گرد و غبار و خاک باشد . [ ۵ ]

سعی کنید کربوهیدرات های غیر ساختاری را حتما به خوراک اسبتان اضافه کنید . جو و ذرت یکی از بهترین منابع کربوهیدرات های غیر ساختاری برای اسب میباشند .
روزانه مقدار کمی از این دانه ها را به خوراک اسب اضافه نمایید .
هر اسب میتواند روزانه به مقدار ۲۰۰ گرم غلات به ازای هر ۵۰ کیلوگرم وزن در خوراک خود داشته باشد .
- برای مثال یک اسب ۵۰۰ کیلوگرمی , روزانه میتواند ۲ کیلوگرم غلات در جیره غذایی خود داشته باشد .
این مقدار از سهمیه غلات روزانه را سعی کنید در دو الی سه وعده در روز به اسب بدهید .
- یعنی برای یک اسب ۵۰۰ کیلوگرمی که ۲ کیلو غلات در جیره روزانه باید داشته باشد , سعی کنید در دو وعده یک کیلوگرمی یا سه وعده ۶۰۰ گرمی , غلات را به خوراک اسب اضافه نمایید . [ ۶ ]
در فصل هایی که هوا گرم میباشد , غلات را در ساعات خنک تر شبانه روز , یعنی آخر شب و اول صبح , اضافه نمایید .

به خوراک اسب , پروتئین , چربی , ویتامین و مواد معدنی اضافه نمایید . اگر چه اسب درصد زیادی از کالری و مواد مغذی مورد نیاز خود را از کاه و یونجه میگیرد , اما برای جلوگیری از مشکلات سو تغذیه ای و همچنین رشد کردن مناسب و تقویت سیستم ایمنی و سلامت عمومی اسب , باید مقداری خوراک های مقوی به رژیم اسب اضافه نمایید .
پروتئین , چربی , ویتامین و مواد معدنی بخش های مهمی از اغذیه اسب میباشند اما مقدار زیاد آن ها لازم نیست . [ ۷ ]
برای تامین پروتئین , میتوانید از مواد خوراکی مختلفی استفاده کنید اما پیشنهاد سایت اسبداران ایران استفاده از سویا میباشد .
برای هر اسب , روزانه ۱۰۰ گرم سویا به خوراک اسب اضافه نمایید .
- توجه کنید که قبل از اضافه کردن سویا به خوراک , حتما به مدت حداقل نیم ساعت سویا را داخل آب بگذارید تا آب کافی را جذب کرده و متورم شود .
برای تامین چربی مورد نیاز اسب , پیشنهاد میشود روزانه نصف استکان روغن ذرت یا کنجد به خوراک اضافه نمایید .

برای تامین ویتامین ها , میتوانید از دادن انواع میوه به اسب از جمله هویج , سیب , پرتقال و … استفاده کنید یا با تهیه انواع پودر و دارو های حاوی ویتامین , نیاز های اسب خود را برآورده کنید .
- توجه فرمایید که در اضافه کردن میوه به جیره اسب نباید زیاده روی کنید .
همچنین برای تامین مواد معدنی اسب میتوانید ترجیحا از آجر های مخصوص اسب و یا سنگ نمک استفاده نمایید و همچنین از دارو های تجویزی توسط دامپزشک میتوانید استفاده نمایید .
- استفاده از سنگ نمک , مورد تایید ما نمیباشد .
- دقت کنید که در مصرف ویتامین و مواد معدنی , اعتدال را باید رعایت نمایید زیرا دادن ویتامین زیاد به اسب میتواند همان مشکلاتی را ایجاد نماید که کمبود ویتامین ایجاد میکند .

به اسبتان جایزه های خوشمزه , اما با رعایت اعتدال بدهید . دادن خوراک های مورد علاقه اسب به عنوان پاداش , میتواند یک راه مناسب برای ایجاد رابطه قوی بین شما و اسب باشد .
اما در دادن این دسته از خوراکی ها اعتدال را رعایت نمایید زیرا اگر این کار را زیاد انجام دهید , هم برای سلامت اسبتان ضرر دارد و هم رفتار اسب را نامناسب کرده و عادت هایی از جمله گاز گرفتن و بازرسی بدن و لباستان را برای این خوراکی ها پیدا میکند که , برای شما خطر آفرین میباشد . [ ۸ ]
- سیب , هویج , کرفس , لوبیا سبز , پوست هندوانه , چغندر و … از خوراکی های مفید و مورد علاقه اسب میباشد .
بخش ۲ : تعیین نیاز های تغذیه ای اسب شما

وزن اسبتان را با استفاده از ترازو و یا با استفاده از متر و محاسبات , تعیین کنید .
ترازو و یا باسکول بسیار دقیق تر از استفاده از روش محاسباتی میباشد که در صورت موجود بودن باسکول , پیشنهاد میشود که از آن استفاده کنید .
در صورت عدم وجود باسکول, باید برای تعیین وزن اسب از روش محاسباتی اعدام کنید که برای آن مطلبی در سایت قرار داده شده , برای مطالعه و یادگیری این روش , روی متن زیر کلیک کنید .

کل نیاز روزانه اسب ( علوفه و کنسانتره ) را تعیین کنید . کل نیاز روزانه اسب به خوراک ( علوفه و کنسانتره ) به میزان ۱٫۵ الی ۳ درصد از وزن بدن اسب میباشد .
به طور متوسط میتوانید روزانه ۲٫۵ درصد از وزن اسب , خوراک در اختیارش قرار دهید .
یعنی برای مثال , برای یک اسب ۵۰۰ کیلوگرمی , روزانه حدودا ۱۲ – ۱۰ کیلوگرم خوراک لازم است .

تعیین نوعی از تغییر وزن که میخواهید روی اسبتان اعمال کنید . آیا میخواهید اسبتان در شرایط جسمی و وزن کنونی باقی بماند ؟ یا اسبتان چاق میباشد و به دلایل پزشکی و سلامت اسب , قصد کاهش وزن آن را دارید ؟ یا برعکس ممکن است که به دلیل کمبود وزن و لاغری اسب به دلایل مختلف از جمله بیماری و … , قصد افزایش وزن اسبتان را دارید ؟
بهترین استراتژی برای تعیین برنامه غذایی اسب , تعیین مقدار خوراک روزانه از روی وزن دلخواه است , نه وزن کنونی اسب .
یعنی اگر اسب شما لاغر میباشد و وزن آن ۳۰۰ کیلوگرم میباشد و وزن ایده آل مورد نظر شما ۴۰۰ کیلوگرم میباشد , جیره روزانه اسب را طبق وزن ۴۰۰ کیلوگرم محاسبه نمایید .
همچنین در برای کاهش وزن نیز از همین روش استفاده نمایید .

مقدار انرژی برنامه غذایی اسب و علوفه را کنترل نمایید و از انواع علوفه استفاده نمایید . علوفه های مختلف دارای مقادیر متفاوتی از انرژی های قابل هضم ( digestible energy ) دارند که این بستگی به نوع علوفه ( کاه , یونجه , سبزه و … ) دارد .
میزان انرژی علوفه در فصل های مختلف سال , متغیر میباشد .
برای مثال در بهار میزان انرژی علوفه تازه بسیار بیشتر از علوفه ی خشک شده ی موجود در زمستان میباشد .
علوفه های تازه و تر , انرژی بسیار بیشتری نسبت به علوفه های خشک دارند و همچنین کاه , دارای کمترین میزان انرژی میباشد .

بهترین نوع انرژی را در اسب خود تعیین نمایید .
برخی از اسب ها حرارت زیادی دارند و در اصطلاح عامیانه پر خون میباشند ( تمایل به هیجان و بازیگوشی زیاد ) که در رژیم غذایی این اسب ها , باید از انرژی های دیر هضم ( فیبر و روغن ) استفاده شود .
این نوع انرژی برای این اسب ها , بهترین نوع انرژی میباشد و مشکلات سلامتی و جسمی کمتری نسبت به انرژی های زود هضم دارد.
برخی دیگر از اسب ها دارای طبیعت و رفتاری آرام میباشند و یا برخی از آن ها حتی بسیار تنبل میباشند , برای این اسب ها بهترین نوع انرژی , استفاده از انرژی های زود هضم ( نشاسته موجود در غلات و جو ) میباشد .

اگر در مورد میزان خوراک و انرژی اسبتان مطمن نیستید , از یک حرفه ای کمک بگیرید .
در صورتی که از رژیم غذایی اسبتان اطمینان ندارید بهتر است که با یک دامپزشک و یا مشاور تغذیه اسب مشورت فرمایید .
همچنین برخی از کارخانه های تولید خوراک دام و کنسانتره دارای مشاور های خوبی در این زمینه میباشند که میتوانید از آن ها استفاده نمایید .
بخش ۳ : تنظیم زمان بندی وعده های خوراکی اسب

در صورت نیاز , مصرف روزانه علوفه را در اسبتان مشخص کنید .
میزان علوفه مورد نیاز برای اسب ارتباط مستقیمی به میزان فعالیت او و همچنین مدت زمانی که اسب در چراگاه های طبیعی ( یا دسترسی به علوفه تر و تازه ) مشغول چریدن میشود دارد .
برای مثال اسبی که در تمام طول روز مشغول چریدن در چراگاه میباشد و فعالیت زیادی ندارد , در کل نیاز زیادی به یونجه ندارد .
اما اگر اسب دارای فعالیت شدید و سواری های طولانی میباشد , لازم است خوراک اسب را اضافه نمایید تا بتوانید کالری هایی را که سوزانده است , جبران کند .

خوراک را یک ساعت قبل و یا بعد از سواری به اسب بدهید .
یک ساعت قبل و یا بعد از سواری به اسب خوراک ندهید زیرا در هنگام سواری در اسب , جریان خون از در ارگان های داخلی بدن کمتر شده و به ماهیچه ها و … منتقل میشود و این میتواند در هضم غدا برای اسب تداخل و مشکل ایجاد کند . [ ۹ ]
- در بهترین حالت , اگر قصد سواری و ورزش سنگین با اسب را دارید بهتر اسب , ۳ ساعت قبل از شروع تمرین به اسب خوراک داده نشود .

تغییرات در رژیم غذایی اسب را به صورت تدریجی انجام دهید .
درصورتی که قصد تغییر در برنامه غذایی اسب را دارید , هیچوقت به صورت ناگهانی رژیم غذایی را تغییر نداده و کم یا زیاد نکنید .
بهتر است زمانی که قصد این کار را دارید , روز اول ۲۵% از غذای قبلی را حذف کرده و به جای آن خوراک جدید را به رژیم اضافه نمایید .
بعد از حدودا دو روز , این نسبت را به ۵۰ -۵۰ تغییر دهید یعنی , نصف خوراک جدید و نصف خوراک قبلی در وعده های غذایی موجود باشد .
سپس دو روز بعد از آن نیز ۲۵% ازخوراک قبلی حذف کرده و جدید را به آن اضافه کنید .
و نهایتا بعد از حدود ۸ – ۷ روز میتوانید رژیم غذایی را کاملا عوض کرده و خوراک قبلی را به صورت کامل حذف نمایید .
بهتر است همیشه وعده های غذایی اسبتان کاملا سر برنامه باشد و ساعت و دقیقه مشخصی داشته باشد .
یکی از مهمترین عوامل لاغری و کمبود انرژی برخی اسب ها , طبق برنامه نبودن ساعت خوراک ها میباشد که در این حالت اسب قادر به دریافت انرژی کامل خوراک نمیباشد .
در کل اسب هایی که طبق زمانبندی دقیق خوراک در دسترس دارند , عملکردی بهتر از اسب هایی دارند که خوراکشان طبق برنامه مشخص و دقیقی نمیباشد .
منظم نبودن وعده های غذایی اسب , چه از لحاظ تعداد , چه از لحاظ زمان بندی میتواند مشکلاتی مانند کولیک در اسب ایجاد نمایید .
منبع : wiki how
https://www.wikihow.com/Feed-a-Horse